Griekenland 27 april - 4 mei 2019

Vooraf
Al enige jaren stond de reis naar Griekenland op onze agenda. Nu moest het ervan komen en wilden vanuit Ancona Italië met camping aan boord naar Griekenland, een avontuur op zich om ongeveer 26 uur met onze camper op het dek te verblijven met electra etc. Toen we in maart gingen boeken kregen we een mail van de vervoerder dat alles vol zat. Een nieuwe offerte werd aangeboden maar onze retour ticket ging van 650 naar 1050 euro. Dat was te veel en besloten over land naar onze bestemming te gaan. Wilma alles goed voorbereiden natuurlijk en uiteindelijk lag onze reis klaar om via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië en Montenegro Griekenland in te rijden. Diverse camperplaatsen op de rit uitgezocht en doen er een aantal mooie bezienswaardigheden aan. 18 mei moeten we nabij Athene zijn omdat onze dochter Sandra met kinderen Jesse en Liv , met het vliegtuig voor 8 dagen op bezoek komen.  Ongeveer 8 weken hebben we de tijd om een deel van dit land te bezoeken. We zijn benieuwd!

Zaterdag 27 april 2019:
Zoals gewoonlijk slaap ik slecht in voor de dag van ons vertrek naar Griekenland. Gisteren met met z'n allen eten in de Schaopskooi. Lekker en betaalbaar. Dus vanmorgen was Wilma al tegen half zes op en ik kwam er ook maar uit net na zes. Lekker koffie en de laatste spulletjes naar de camper. Het regent een beetje als we om zeven uur de poort uitrijden. We tanken alles vol bij de shell op de antwerpseweg en dan richting Venlo en de gps op Passau. Het is niet druk en als we Duistland inrijden gaan we een stuk over de A61 maar al gauw daarna naar de A3. Na 2 uur rijden neemt Wilma het stuur over en passeren Köln, Koblenz en Frankfurt en tussentijds een pauze natuurlijk. Dan stuur ik weer en gaan nog steeds over de A3 naar Würzburg. Het is inmiddels tegen twee uur en we zetten de gps naar een camperplek net na Regensburg. Soms flinke regenbuien en 1 keer een kleine file. Om half vier gaan we de autobaan af bij Neumarkt en na 1 km stoppen we bij Fritz Berger een camper- en caravan bedrijf waar je gratis kan staan met stroom en andere voorzieningen.
Gps n 49° 18` 18", e 11° 29’ 4".
Ze hebben een mooi winkel en showroom en een koffiebar. Tegen half acht moet de schotel naar beneden want het waait heel hard en veel regen en onweer. Dan tegen acht uur gaat Wilma naar bed;  uitgeteld en ik volg even later. Welterusten.





Zondag 28 april 2019:
Rond half negen willen we vertrekken van deze camperplaats maar de slagboom was gesloten. Dan komen we erachter dat alleen op zondag de slagboom niet open gaat. Dus terug naar onze plek en lachen er mee dat dit ons weer overkomt. Bij andere camperaars horen we dat er niemand zal komen. Maandag om 8 uur kunnen we vertrekken. Wilma gaat de route voor morgen uitwerken en in de middag wandelen we naar het dorpje Neumarkt.
Een brouwerij met en mooi parkje in het centrum waar we in een café het plaatselijk bier Lamsbrau drinken. Heel lekker zacht bier. Als we terug zijn hebben we er toch 10 km opzitten. De zon laat zich regelmatig zien.
Vandaag eten we gebakken aardappelen met hamburger en een salade en dat laat ons goed smaken. Morgen geraken we misschien in Hongarije.


Maandag 29 april 2019: 425 km
Om acht uur is de slagboom open en na getankt te hebben gaat het weer de A3 op.  Via Passau de grens over naar Oostenrijk en via Linz en Sint pölten richting Wenen. Dan moet alles nagenoeg stoppen en naar een rijstrook toe en zien dat uit tegengesteld richting vele hulpdiensten aan het werken zijn bij een vrachtwagen op zijn kant en een totaal verwrongen cabine over  de betonnen rand aan onze kant hangt. Dan weer verder en inmiddels is het gaan regenen.
Oslip
Oslip cultuurgebouw Duiventoren
Tegen twee uur gaan we een camperplaats zoeken en belanden in Oslip vlakbij Eisenstadt. Een rustige plek bij een cultureel oud gebouw. Alles wel gesloten maar we houden ons gemak voor deze dag. Tegen de avond staan we met drie campers bij elkaar.

Dinsdag 30 april 2019:
Het is een heel rustige nacht geweest. Rond 8 uur zijn we weer vertrokken. De gps stuurt ons binnendoor naar de snelweg en bij de grens Hongarije kopen we een vignet en gaan we richting Boedapest. Daar wordt het zoals gewoonlijk heel druk verkeer maar even later gaan we de M5 op richting Szeged. Bij Kecskemet stoppen we bij een groot winkelcentrum en eten we wat en doen inkopen. Dan weer verder en tegen twee uur slaan we af en rijden richting Kiskunmajsa.
Kiskunmajsa thermaal 38 gr.
camping Kiskunmajsa
Daar ligt een camping met thermaal bad waar we vele malen met de kinderen geweest zijn. Op deze camping is een plek vrij waar we eerder hebben gestaan. Om drie uur gaan we terwijl het zachtjes regent de baden opzoeken. Binnen 38 graden en buiten 35. Heerlijk.

Woensdag 1 mei 2019:
Goed geslapen op deze rustige camping. We dachten dat we uitgeslapen hadden maar om half acht zaten we al aan de koffie. Onze buren gingen naar het dorp omdat ook hier de dag van de arbeid 1 mei gevierd wordt. Dus wij te voet richting dorp en vonden het gebeuren op een groot veld. Het was al druk. De brandweer stond met al het materieel en deden onderlinge competitie. Heel veel tentjes waar men van alles klaarmaakte, vooral goulash in een grote pan aan de ketting boven een vuur.


Kermis, voor de kleintjes, alhoewel de attracties al heel oud waren. Een demonstratie met pakhonden van de politie, een koetsenruiters wedstrijd waaronder een span van 6 paarden. Heel mooi om te zien. Natuurlijk een pot bier en daarna goulash met friet. Het was heel gezellig en na de middag weer te voet terug naar de camping. Geen regen en af en toe het zonnetje dus lekker in een stoel bij de camper. Morgen wordt het slechter dus vertrekken we richting Servië.
Alles voor mij!




Donderdag 2 mei 2019: Naar Servië bij Belgrado 250 km
Na afscheid van de buurman rijden we tegen negen uur de camping af en de gps
stuurt ons binnendoor naar de autoweg M5 richting Szeged waarna we de grens met Servië gaan passeren.
Lang geleden dat we zoals vroeger gecontroleerd werden en een stempel kregen in ons paspoort. Maar we geraken er door en even later de A1 op en door de tolpoort een ticket. Het landschap scheelt niet met de poesta in Hongarije. De gehele weg vlak terrein en alleen landbouw waar in de velden veel herten worden gezien. Weinig verkeer en langzaam gaat de temperatuur naar 20 °. Tot 2 maal toe gaan we de Donau over die uiteindelijk zal uitmonden in de zwarte zee in Roemenië. Net na twaalf uur komen we net voor Beograd aan in het plaatsje Zenum op onze camping Duna die hoog gelegen aan de rand ligt van de Donau. Een mooi uitzicht vanuit hier naar het brede water.






Een mooie camping en nette voorzieningen. Dan zien we prachtig gekleurde vogels met een aparte roep en horen later dat het bijeneters zijn. In de middag wandelen we naar het dorp. In het centrum vinden we een terrasje tussen de locals en genieten van het mooie weer. Het is wel een achterstandswijk waar we zitten. Nog wat inkopen doen en terug naar de camper. Van Hollanders horen we dat het goed te doen is met de fiets gedeeltelijk langs de Donau naar het mooie oude centrum van Belgrado te fietsen.


Vrijdag 3 mei 2019  Op de fiets naar Belgrado
Tegen 10 uur staan de fietsen klaar en vertrekken we met mooi weer richting Belgrado. Een mooie route langs de Donau en heel veel terrasjes en hotelboten aan de kant. Dan zien we dat het in een zijstraat markt is en die doen we aan.

Een grote markt met veel stalletjes en veel mensen. Gezellig en doen natuurlijk een terrasje in de zon.













Net na de middag weer doorfietsen en dan de brug over van de Sava rivier die hier uitmondt in de Donau. Een drukke stad is het en we bezoeken het fort en een mooie oude orthodoxe kerk. Dan lekker wandelen in een grote winkelstraat en gaan op een mooi plekje iets eten en drinken. Lekker gezellig.
Tegen vier uur gaan we weer terug en zien dat er zwaar weer op komst is. Hopen dat we net terug zijn. Dat lukt maar net maar een echte stortbui is het niet geworden. Inmiddels is een duitse reisorganisatie gearriveerd en morgen komt er ook een Nederlandse. We zijn deze dus net voor gelet op het gegeven dat er maar een paar campings zijn op onze route. Morgen vertrekken we richting Vranje.


Zaterdag 4 mei 2019. Vranje.
We ruimen op voor ons vertrek. Dan zie ik iets bewegen in een klein holletje bij onze mat. Even kijken en toen zag ik een grote spin eruit komen die bij gevaar direct verdween.
Toen pas zag ik dat die holen  op vele plekken zaten, maar dan met een spinrag. Die hebben wij met onze mat en sandalen natuurlijk iedere keer kapot gemaakt! Een enge spin was het. (foto) Dan tot ziens zeggen tegen Nederlanders die vandaag ook onze camping in Vranje aandoen. Via Belgrado de A1 op richting Nis en we houden nu wel 80 km per uur aan die geldt voor campers in Servië en Macedonië. Een weg die niet echt mooi is wat landschap betreft. Bij de omgeving Banja Luca is het bij de dorpen aan de weg een triest gebeuren, omdat vele nieuwe kerkhoven ons doen denken aan hun oorlog. Vele graven overdekt met bloemen, vermoedelijk door de 4 mei viering. Na Nis wordt het bergachtig en staan skigebieden aangegeven.

Dan moeten we de snelweg af, en volgt een oude weg naar onze bestemming. Tegen drie uur komen we aan op de camping. Een mooie plaats met vriendelijke mensen.

Tegen de avond staan we met vier Nederlandse campers als Belg ingesloten. Toch lekker even kletsen over van alles en niks natuurlijk. Dan gaan we eten in het restaurantje en eten siwapsisi met frietjes en mixed salade wat we vroeger met de kinderen ook aten op de camping in Razanac, een plaatsje bij Zadar. Morgen geraken we via Macedonië in Griekenland.
Onze 1e week zit er op!

Reacties